|
Yngre järnåldern, som vikingatiden är en del av, sträckte sig från ca 550 e.Kr. till omkring 1050. Föremålen, som avbildas på frimärkena kommer från fem olika fyndplatser i Sverige och finns idag på Historiska museet i Stockholm och Lunds universitets historiska museum.
Lunda: Tre små figurinerna i guld och förgylld brons, från fyndplatsen Lunda utanför Strängnäs i Södermanland, tros föreställa tre av Lundas härskare.
Aska: Hängsmycke, tillverkat i silver och med förgyllning, föreställande en kvinnogestalt påträffades i en grav i Aska i närheten av Vadstena i Östergötland. Det har daterats till 800-talet och anses avbilda gudinnan Freja.
Broa: Remtygsbeslag från grav i Broa på Gotland där en krigare begravts med sin häst.
Helgö: En liten buddhafigur i brons, troligen tillverkad i Indien. Hittades i jorden vid utgrävning på Helgö i Mälaren, där den på okända vägar hamnat ett par 100 år senare.
Uppåkra: Beslag i förgylld brons föreställande en flygande man funnet på Uppåkraboplatsen utanför Lund i Skåne. Beslaget dateras till 900-talet, möjligen 1000-talet. Den flygande mannen kan vara guden Oden, eller den mytiske mästersmeden Völund som i legenden flyr ur fångenskapen med hjälp av ett par vingar.
De olika föremålens fyndplatser utgör bakgrund på frimärket.
|